Sök produkt:

Tältrevolutionen 1964

Ett tält ska vara lätt att bära med sig och slå upp, och det ska skydda mot väder. Det som vi idag tar för givet har inte alltid varit självklart. När Fjällräven släppte det första Termotältet 1964 var det en sensation som satte standard för hur tält ska tillverkas, än idag.

I början av 1960-talet gjordes de flesta tälten i ett enda lager bomullstyg, och de var tunga. I torrt tillstånd vägde de runt tre-fyra kilo – i fuktigt tillstånd åtminstone det dubbla. Alternativet var syntettält. Men de var antingen för tunna, så att vätan trängde in, eller så var de så täta att kondensen stannade kvar på insidan och gjorde luften i tältet fuktig som i en regnskog.

Dubbla vävar i det första termotältet

Eftersom Fjällrävens grundare Åke Nordin varken gillade att bära tungt eller att vakna i en våt sovsäck, bestämde han sig för att försöka göra något åt saken. Efter åtskilliga skisser och prototyper hittade Åke en lösning som var lika enkel som den var genial: Genom att kombinera ett vattentätt yttertält och ett ventilerande innertält kunde fukten släppas ut från boytan, för att kondenseras på yttermaterialets insida. Äntligen kunde man vakna varm och torr ute i det fria.

Raka vägen till Grönland

1964 lanserades det första Termotältet på marknaden. Materialet i yttertältet var stark, vattentät polyesterväv och innertältet var i en tunn, ventilerande "Rutarme" ripstopväv i polyamid. Tältet var med sina 1,4 kilo extremt lätt. Det blev en stor framgång och användes bland annat under den svenska Grönlandsexpeditionen 1966. En av deltagarna på expeditionen, Robert af Klinteberg, skrev i ett telegram om tältens förträfflighet: »Första artikel jag sett överträffande reklamfraserna«.

Termotältet var det första i en lång rad uppskattade modeller från Fjällräven. Än idag fortsätter vi att introducera tält som hyllas runt om i världen för att vara lätta att bära, användarvänliga, stabilt konstruerade och med smarta funktioner.