Värmande även i fuktiga förhållanden
 Transporterar bort fukt
 Står emot smuts och dålig lukt

Vi älskar ull här på Fjällräven. Det är utan tvekan ett av naturens mest funktionella material. Och du känner säkert till dess förmåga att hålla dig varm genom att binda luft inuti sina fibrer. Men visste du att ull, i strikt bemärkelse, inte är isolerande – utan temperaturreglerande? Det är därför som det både kan hålla dig behagligt sval på sommaren och varm och skön på vintern.

Ull leder bort den fukt som bildas när du är aktiv, samtidigt som det har en naturlig motståndskraft mot dålig lukt. Så även om du är ute och svettas under en hel dags vandring så kommer dina ullkläder inte att lukta illa.

Sist men inte minst har ull förmågan att värma även när det blivit fuktigt. Och beroende på fibrernas tjocklek –som påverkas dels av vilket slags får ullen kommer ifrån och var på fårkroppen den är hämtad – kan ullkläder både göras riktigt tunna och rejält tjocka, för att inte tala om hållbara och bekväma.

Vi använder många olika sorters ull, inklusive återvunnen ull från våra italienska leverantörer och ull hämtad från svenska får. Allt för att minska vår miljöpåverkan. Läs mer om hur vi arbetar med hållbara material här.

Wool is nature’s very own functional material. Explore more at Fjällräven.com

Hur fungerar ull?

Tack vare ullens förmåga att suga upp och transportera bort fukt hjälper den dig att hålla en jämnare kroppstemperatur. Ull kan absorbera fukt upp till 30 procent av sin egen vikt och leder bort vätan, inuti själva fibern, så att plagget känns behagligt torrt mot kroppen. I kalla förhållanden bidrar de krusiga ullfibrerna till att binda ett lager luft som isolerar mot kyla.

Nature’s very own functional material. Buy our wool products from Fjällräven Online Store
Olika får producerar olika typer av ull. Merinoull har mycket fina, mjuka fibrer och passar utmärkt i plagg som bärs närmast huden. Vanlig ull finns i en mängd olika tjocklekar beroende på vilken ras den är hämtad från, men är vanligtvis kraftigare än merinoull och väldigt slitstark. Lammull ligger någonstans däremellan. Hur värmande de färdiga plaggen blir beror sedan på vilken stickteknik som använts. Du kan läsa mer om de olika varianterna av ull som vi arbetar med nedan.
Wool Materials - Natural temperature control. Read more about materials at Fjällräven Online Store.
OLIKA SORTERS ULL Naturlig temperaturreglering
Richly coloured, recycled Italian wool. Explore our wool products from Fjällräven Online Store

Re-Wool

Återvunnen italiensk ull i rik färgskala

Läs mer
A mulesing-free journey towards traceability. Read more at Fjällräven Online Store

Svensk ull

Ull av högsta kvalitet från våra svenska gårdar

Läs mer
Wool is naturally hardwearing and odour resistant, but it does require some extra care to ensure it lasts a lifetime.

Care & Repair

Ull

Ull är ett tåligt material med naturlig motståndskraft mot dålig lukt, men behöver tvättas och hanteras lite extra varsamt för att hålla riktigt länge. Läs mer om hur du sköter om dina ullplagg i vår guide med skötselråd.

Läs mer
Ett urval av produkter Gjorda i ullmaterial