Sök produkt:

article

Packa vandringsryggsäck

Hur du packar din ryggsäck påverkar hur den känns att bära. Grundprincipen för vandring är enkel: tunga saker placeras nära ryggen samt högt upp i säcken, centrerat vid skulderbladen. Dessutom bör du packa i en ordning så att det du behöver komma åt oftare ligger lätt tillgängligt, medan sådant som du inte behöver under dagen förvaras längre ner.

Undvik att packa saker utanpå ryggsäcken. Om du ska fästa saker utanpå så använd remmar så att inte utrustningen hänger och slänger. Packa smart, det ska inte vara tomma hål mitt i. Dra åt kompressionsremmar och topplock så att allt ligger still i säcken.


Johan Skullman om hur du packar din vandringsryggsäck.

Det kan ta ett tag innan du lärt känna din ryggsäck och kan packa den på ett sätt som passar dina behov. Här är en checklista:

• Förvara sovsäcken i bottenfacket, om din ryggsäck har en sådan, gärna packad i en vattentät påse.

• Tillsammans med sovsäcken förvaras sovkläder, ficklampa samt tält – sådant som du bara tar ut när det är dags för nattläger. Dela upp tältet så att du förvarar tältpinnarna stående längs med sidorna på ryggsäcken.

• Reservkläder/ombyte packas också långt ner i säcken. Smutsiga kläder stuvas undan allra längst ner.

• Undvik att fästa liggunderlaget på sidan av ryggsäcken. Förutom att det kan fastna i grenar och gå sönder utgör det ett vindfång som ger en snedbelastning på ryggen. Liggunderlaget förvaras i ryggsäcken, som en stående tub med övrig packning inuti. På så sätt hålls det torrt samtidigt som det skyddar övrigt innehåll i säcken.

• Längst upp i säcken förvaras kök och vindsäck så att det är lättåtkomligt när det är dags för rast.

• Förvara maten i pack- eller plastpåsar. En del sorterar maten efter när den ska ätas: frukost, lunch eller middag. Andra sorterar maten dag för dag för att kunna placera huvuddelen av maten långt ner i säcken. Oavsett vilket bör du förvara den i separata påsar så att det blir enklare att plocka fram och stuva undan.

• I sidfickor/frontfickor förvarar du saker du behöver ha tillgängligt under dagen: värmeplagg, mössa och handskar, regnplagg och termos.

• Om du har flytande bränsle vill du inte att det ska läcka ut på maten. För att undvika det packas bränsleflaskorna upprätt, helst i en ytterficka.

• Även i topplocket förvaras saker du behöver ha lättillgängligt: ryggsäckens regnskydd, reparationsutrustning, första förband, kökstillbehör, myggmedel etc. Även karta och kompass kan förvaras här, när du inte bär dem på dig i en benficka eller bröstficka.

Lägre tyngdpunkt på skidor

I vissa lägen kan det vara lämpligt att frångå huvudregeln om hög tyngdpunkt i packningen. Ett sådant är om du vet att du kommer att vandra mycket på ojämnt underlag. I det fallet är det bättre för balansen att ha låg tyngdpunkt, och då packar du tunga saker nära botten på ryggsäcken. Även vid skidåkning ska tyngden hamna längre ner och nära ryggen för balansens skull.

Multifärgade packpåsar gör det lättare att hålla ordning i packningen.