Sök produkt:

article

Personlig hygien

Hygglig hygien – lika viktigt ute

Ute i naturen får du avstå din dagliga varma dusch. Ibland kan det till och med vara en del av avkopplingen att slippa lite av vardagens bestyr. Låta skägget växa, håret torka av sig självt. Deodoranten kanske lämnas hemma för att spara på vikt, men det går ändå. Men helt och hållet kan du inte släppa på den personliga hygienen, för det mår du faktiskt inte bra av.

När du rör dig och svettas samlas fukt på kroppen och det är en tillväxtmiljö för bakterier, särskilt i varma temperaturer. Förutom att sprida dåliga dofter påverkar bakterierna hudens ytskikt och minskar dess motståndskraft mot yttre påverkan. Vanliga problem om du inte tvättar dig är skoskav, sår i ljumskarna och så kallad ”infanterield”.

Fjällbäck eller tvättlapp

Att bada i en fjällsjö eller jokkens smältvatten kan vara uppfriskande en varm dag och ett riktigt sommarregn fungerar fint som friluftsdusch.

När vädret är sämre känns det ofta motigare att tvätta sig i det fria. Men med lite vatten som du värmt på friluftsköket och en våt tvättlapp kan du tvätta det viktigaste i tältet på kvällen: ansikte, armhålor, fötter och underliv. Att borsta tänderna hör också till något du faktiskt måste göra: Några dagars slarv i kombination med vätskebrist kan ge inflammation i tandköttet, vilket kan göra det smärtsamt att äta och dricka.

Missa inte fjällbastun

De flesta fjällstationer och ett flertal stugor i svenska fjällen har bastu. Välgörande för ledbrutna muskler, mycket avkopplande och en chans att tvätta sig ordentligt. Doppet i sjön eller jokken efteråt är frivilligt men rekommenderas – det är en del av upplevelsen.

Hygien – en checklista

• Tvätta händerna varje gång du har varit på toaletten.
• Tvätta dina fötter och byt till torra och rena strumpor varje dag.
• Tvätta även ansikte, händer, armhålor och underliv varje dag.
• Tvätta och raka dig innan du lägger dig för att sova.
• Borsta tänderna två gånger om dagen.