Sök produkt:

article

Personlig hygien

Ta hand om dig själv i kylan

Även om det kan kännas krångligt och obekvämt att ta hand personlig hygien på vinterturen, så är det absolut nödvändigt. När du svettas samlas fukt på kroppen och det blir en tillväxtmiljö för bakterier. Förutom att sprida dåliga dofter påverkar bakterierna hudens ytskikt och minskar dess motståndskraft mot yttre påverkan. Vanliga problem om du inte tvättar dig är skoskav, sår i ljumskarna och så kallad ”infanterield”.

Nu är det ju inte så enkelt att få till riktig tvagning när det är minus 20 grader kallt ute, men med en våt tvättlapp kan du sköta det elementära i tältet på kvällen. Här är en checklista för det grundläggande:

• Tvätta händerna varje gång du har varit på toaletten.
• Tvätta dina fötter och byt till torra och rena strumpor varje dag.
• Tvätta även ansikte, händer, armhålor och underliv varje dag.
• Borsta tänderna. Slarv med tandborstning i kombination med vätskebrist kan ge inflammation i tandköttet, vilket i värsta fall gör det svårt att äta och dricka.
• Tvätta och raka dig innan du lägger dig för att sova. På så sätt ger du din hud tid att producera ett nytt lager skyddande hudfett.
• Ibland kan du behöva ta ett snöbad: Ta en näve snö och tvätta av dig där svett och fukt har samlats, bland annat armhålor, fötter och underliv. Sedan torkar du dig precis som vanligt.

När vädret bjuder på en vacker och solig dag med lite mildare temperaturer är det kanske läge för en grundligare tvätt. Värm vatten på friluftsköket, ställ dig på ett liggunderlag och blaska på från topp till tå.

Glöm inte bort det nödvändiga

Det är inte alltid så lockande att göra sina behov när vinden yr och kylan biter, men det är viktigt att göra det ändå. Att ”vänta tills du kommer hem” är inte ett alternativ, inte ens på korta turer, för det leder nästan ofelbart till förstoppning. Om ni har ett basläger så är det klokt att göra i ordning en vindskyddad plats som får fungera som utedass.

För att få dina paket före julafton, beställ innan: 2015-12-17T15:00 Vi har förlängd returrätt till 15 januari 2016 för beställningar gjorda mellan 20 november - 31 december 2015