Sök produkt:

article

Planera vinterturen

Planera färden i förväg

En vintertur börjar redan på hemmaplan. Vid köksbordet studerar du kartan och följer den rutt du ska ta, ser vilka hinder du kommer att möta på vägen och om det finns alternativa färdvägar. Hemma gör du din packlista, provar olika alternativ, testar kläder och går in skor. I god tid tränar du också din kondition och styrka eftersom dålig fysik kan förstöra den mest lovande tur. Försök vara realistisk med dina förutsättningar när du planerar din tur! (Om vintertältning känns övermäktigt finns det andra sätt att uppleva naturen på vintern; bo på fjällstation, i hytta eller stuga och ha dem som utgångspunkt för dagsturer.)

Innan du ger dig ut är det hur som helst viktigt att du samlar så mycket information som möjligt om området, din rutt, väder med mera. Googla och sök i diskussionsforum på internet, läs guideböcker och färdbeskrivningar, kolla om länsstyrelse eller kommun har information om området på sina hemsidor. Titta på bilder och försök med hjälp av kartan skapa dig en bild av din färdväg. Ta kontakt med lokala organisationer – till exempel turistbyråer och Friluftsfrämjandet – och prata med personer som bor eller som varit i trakten tidigare. Det sista är extra betydelsefullt för områden med lite skriftligt informationsmaterial.

När du pratar med andra kan det vara bra att vara observant på rimligheten i det du får höra. Det är inte ovanligt att en del är antaganden, skrönor eller rentav missvisande information. Det behöver inte betyda att personen ljuger medvetet, men minnet kan spela spratt och intryck och händelser kan blåsas upp i efterhand. En del personer kan också vara beskyddande i förhållande till sin hembygd, så att de kanske ger information som närmast avskräcker från besök. Här gäller det att lyssna in, hitta flera källor och lägga ett pussel med den information du får tag i.

Börja turen mjukt

Med hjälp av information du samlar in och med utgångspunkt i kartan lägger du sedan upp lämplig färdväg, övernattningsplatser och sevärdheter. Lägg även en alternativ rutt om vädret blir dåligt eller om någon skulle bli skadad så att du behöver korta ner turen. Finns det båttransporter eller vägar du kan ta hjälp av om olyckan är framme? Nödstugor och nödtelefoner? Ett vanligt misstag är att planera in långa dagsetapper i början – erfarenhet visar att det är de första dygnen som är tyngst, både på grund av ovana och för att packningen är tyngre i början. Av det skälet är det bra att planera för kortare etapper med lugnare tempo under de första dagarna ute. Se också till att ha en bra rutin för raster.

Ta med dig det allra nödvändigaste

Allt du packar i din ryggsäck måste du själv bära med dig. Ju lättare säck desto behagligare blir turen. Undvik därför att ta med dig ”bra att ha"-saker. Däremot ska du inte snåla in på maten, du gör av med mer energi än hemma och om vädret försämras eller om du blir försenad av andra skäl behöver du extra mat. Planera alltid för extra behov, även på dagsturen!

Var förutseende

Det kan vara nyttigt att göra tankeövningar i stil med ”Vad gör vi om följande inträffar?”. Genom att tänka igenom olika scenarier får du en indikation på om du planerat utrustningen riktigt, om du tagit i tillräckligt med tid, med reservmat och så vidare. Dessutom kan den typen av resonemang ge en mental förberedelse för att improvisera när du väl är ute.

Var flexibel

Även om du planerat aldrig så noga, måste du alltid vara beredd på att ändra i planerna under färd. Det kan vara förändringar i väderlek, utrustningsproblem, skador eller andra situationer som uppstår under vägen. Vänd om eller sök skydd om vädret blir dåligt!