Sök produkt:

article

Ryggsäck

Håll ryggsäcken ren från snö och is

Vinterpackning tar plats. De flesta prylar, från tält och sovsäck till personliga pinaler som kläder, är mer omfångsrika, för att isolera mer och för att stå emot tuffare väder. Det gör att en vinterryggsäck ofta behöver vara något större än vid motsvarande tur på sommaren. (Därmed inte sagt att du behöver köpa nytt för varje årstid, har du en vandringsryggsäck modell större fungerar den på vintern också.)

Det är bra om ryggsäcken är förhållandevis slät och avskalad i sin design så att den är lätt att borsta av. Av det skälet är meshväv i ryggpartiet (vilket ofta finns där för att ge ventilation) mindre lämpligt på en vintersäck, eftersom materialet kan samla snö som sedan smälter mot ryggen. Och oavsett vilket material ryggpartiet har, ska du inte lägga ner ryggsäcken med den sidan mot marken. Se också till att hålla remmar och spänne is- och snöfria, så att de är enkla att hantera.

Ryggsäckens regnöverdrag är användbart även på vintern. Förutom att hålla snön borta, har det ofta fördelen i att vara i en signalfärg som gör att du syns väl.

Packa praktiskt och tillgängligt

Ett konkret packtips är att stuva i en kronologi som hör ihop med hur du rör dig och hur ofta du behöver olika saker ute på turen. Termos, snacks, förstärkningsplagg och vindsäck ska ligga lätt tillgängligt, medan sovsäck och kläder för nödsituation kan packas långt ner i ryggsäcken. Det här är faktiskt viktigare än att ”packa tungt i botten”, vilket är det vanliga rådet.

En sak det däremot kan vara bra att tänka på är hur ryggsäcken är placerad på ryggen. En tumregel säger att lägre tyngdpunkt, längre ner på ryggen, passar för skidåkning, medan hög tyngdpunkt är lämpligt vid vandring. Det här blir förmodligen tydligast med dagtursryggsäckar, där säckens begränsade storlek gör att du kan variera placeringen i höjdled flera centimeter. Med stora ryggsäckar blir möjligheterna att anpassa mer begränsade, eftersom säcken täcker i princip hela ryggpartiet.

Undvik så långt det är möjligt att hänga saker utanpå ryggsäcken. Det ger vindfång och går du en hel dag i sidovind kommer du bli mycket trött i ena sidan av belastningen. Därför är det bättre att rulla/vika ihop liggunderlaget och förvara det i ryggsäcken, med fördelen att det också är torrt när du packar upp det.

För att få dina paket före julafton, beställ innan: 2015-12-17T15:00 Vi har förlängd returrätt till 15 januari 2016 för beställningar gjorda mellan 20 november - 31 december 2015