Sök produkt:

article

Så lever fjällräven

Hårda livsvillkor för en karismatisk krabat

Nyfiken och karismatisk – de fjällrävar som Fjällrävens grundare Åke Nordin mötte under sina vandringar fascinerade honom så mycket att de fick ge namn åt hans företag. Det lilla rovdjuret har på ett fantastiskt sätt anpassat sig efter hårda levnadsvillkor på kalfjäll och tundra.

Fjällräven är betydligt mindre än sin släkting rödräven, den väger bara 3-4 kilo. Det är en tuff liten varelse som tillsammans med fjällämmel och vildren är en av de äldsta djurarterna på skandinaviska halvön. Dess päls är den varmaste av alla kända däggdjur, och även på andra sätt har arten anpassat sig fysiskt till sin arktiska livsmiljö. Kroppstemperaturen bevaras bland annat genom att den har päls på tassarna och under hösten kan den lägga på mer än 50 procent av kroppsvikten i fettdepåer som både fungerar som isolering och energireserv. När den rullar ihop sig i vinterpäls, viker in tassarna och lägger den långa svansen över nosen så klarar den sig bra i minus 40 grader.

Urgamla boplatser

Fjällräven lever i lyor i sandåsar eller i hålor bland stenar. En lya kan användas i flera hundra år och sandlyorna kan ha över 100 ingångar spridda över en avlång kulle. Enligt fjällrävsexperten och forskaren Anders Angerbjörn vid Stockholms universitet kan vissa lyor förmodligen vara så gamla som 8 000 år.

Fjällrävshonan föder valpar framförallt under lämmelår, vanligtvis vart tredje-fjärde år. Om det finns mycket lämmel så kan hon föda upp till 18 valpar i en enda kull och föräldraparet hjälps åt med uppfostringen. Under maj-augusti, medan valparna är små, är familjen starkt knuten till sin lya, medan rävarna under vintern är mer kringströvande.

Valparnas första vinter är avgörande

Idag finns det mellan 130 och 200 vuxna fjällrävar i svenska och norska fjällen, framförallt i Helags och Borgafjäll i Sverige och Børgefjell på norska sidan. Sommaren 2011 var ett fantastiskt lämmelår, då 60 kullar utökade den svenska stammen med många valpar. Men det är först efter valparnas första vinter som man vet om det blir en tillväxt av antalet vuxna djur som kan bilda nya familjer. Förutsättningarna är stentuffa: av de valpar som föds under dåliga lämmelår dör över 90 procent, medan det ser bättre ut under goda år. Allt beror på tillgången på smågnagare och åtgärder som vidtas för att stödja stammen.

Visste du att:

• De samiska orden för fjällräv är svaale (sydsamiska), sválla (lulesamiska) samt njálla (nordsamiska) och dessa ingår i en del samiska platsnamn i fjällkedjan. I äldre svensk litteratur kallas fjällräven ibland polarräv eller fjällracka.

• Fjällräven har antingen vit eller mörkt blåsvart päls vintertid. På sommaren skiftar den vita räven mot ljusgult på undersidan av kroppen med brungrå partier över ansiktet, på ryggen och benen. Den blå varianten är enfärgat chokladbrun på sommaren.