Sök produkt:

article

Så väljer du vinterjacka

Vinterjackans främsta uppgift är att hålla dig varm och torr. Ett av de första vägval du står inför när du ska köpa en vinterjacka är valet av fyllning. Både dun och syntet har utmärkta värmande egenskaper, men de skiljer sig åt vilket gör att de passar olika bra i olika situationer. Vilket isolationsmaterial som är bäst för dig avgörs av vad du tänkt använda jackan till och vilka väderförhållanden du mest vistas i.

Dun – när vikten är viktig och kylan stark

Dunfyllning ger mest värme i förhållande till vikt och är lätt att komprimera till liten packvolym. Om du ska vistas mycket i stark kyla är dun det självklara valet, likaså om du prioriterar låg vikt. Till baksidorna hör att dun isolerar sämre när det blir fuktigt, är känsligare för felaktig förvaring och felhantering vid exempelvis tvätt. I stark kyla är luften torr och dunet kommer till sin fulla rätt. En del dunjackor har en fuktspärr (membran) för att stå emot blötväder.

Syntet – perfekt i fuktiga förhållanden

Syntetfyllning är mindre känsligt än dun och fibrerna har en förmåga att återfå formen även efter långvarig användning. Det tål också viss väta utan att den isolerande förmågan sjunker drastiskt. Jackor med syntetfyllning kan tvättas och priset är lägre. En nackdel är att en syntetjacka isolerar lite sämre än en dunjacka med samma vikt samt att den tar lite mer plats i packningen. I temperaturer som pendlar runt nollan – med ömsom regn, ömsom snö – är syntetfyllning ett utmärkt val.

I vår materialguide kan du läsa mer om Fjällrävens dun och våra syntetfyllningar G-Loft® Supreme och Supreme Microloft. Men det är inte bara fyllningen som skapar ett bra vinterplagg. Läs mer om:

Konstruktion och detaljer som bidrar till jackans funktion
Vävar som skyddar mot vind, väta och slitage