Sök produkt:

article

Situationsanpassad klädsel

Olika kläder för olika väder och aktiviteter

När man pratar om vinterkyla brukar man ofta hänvisa till kyleffekt . Den visar effektiv temperatur på bar hud vid olika vindhastigheter i olika temperaturer. Tabellen är bra, för den ger en förståelse för mekanismen. Samtidigt är den bara en teoretisk beskrivning av ett problem – hur du upplever kylan beror ju på hur du klätt dig.

Några enkla tumregler

• Försök hålla dig torr. Anpassa klädseln efter yttertemperatur och efter din aktivitetsnivå.

• Använd färre lager kläder vid hårt arbete och om du tror att du kommer att blöta ner dig. Då blir det färre plagg att torka.

• Spara torra förstärkningsplagg till vilostunder och pauser. Ta på ditt torra ombyte först när du vet att du inte kommer att bli blöt igen

• Håll kläder och skor fria från snö och smuts. Borsta av snö innan du går in i värme.

• Tänk till hur du använder bomull , så att du inte förstör flerskiktsprincipen med fel material på fel ställe.

Funktionella kläder skyddar inte bara mot kyla, vind och väta, de hanterar också överhettning och svettning genom att leda bort kroppsfukt från huden.

Det gäller att reglera hela tiden, ta på och av kläder efter väder, vind och aktivitet. Ignorerar du kroppens signaler om obehag, kanske för att du inte ids stanna, så får du lätt problem senare på turen. Därför är det bra att göra åtgärderna till en rutinmässig del i att vara ute.

Visste du att: Kvinnor fryser ofta lättare än män, och särskilt om händer och fötter. Det beror på att män vanligtvis har mer muskelmassa, vilket ger bättre blodcirkulation och alstrar mer kroppsvärme. Både kvinnor och män med frusna tassar har dock nytta av att dra på sig varmt – på överkroppen! När mycket energi går åt för att hålla hjärta, lever och andra viktiga organ varma, stängs nämligen blodtillförseln av till de mer perifera kroppsdelarna. Med varmt runt bålen räcker värmeproduktionen lättare till för även fingrar och tår.


Johan Skullman lär dig hur man klär sig och packar för vinterturen.