Sök produkt:

article

Skidor

Välj stabila turskidor med stålkant

Skidutrustning är lite av en djungel med olika egenskaper, bindningssystem och tillbehör. Skidor och bindningssystem utvecklas ständigt och många detaljer i dagens utrustning är mer finmekanisk än tidigare. Men trots att en modern bindning kan te sig bräckligare än en äldre kabelbindning är tillförlitligheten bra och färden till och med säkrare när du har fått foten på plats. Som i alla tider gäller det att få bort snö och is på pjäxan och ur bindningen. Var extra uppmärksam när du ställer ifrån dig skidan i blidväder, blötsnö som fryser till kan göra en bindning obrukbar.

Turskidor har en bredd på 50-60 millimeter och ska ha stålkant för att ge fäste på hård packad snö på sluttande fjällsidor. Breda långa skogsskidor utan stålkant fungerar i djup snö på platt mark men inte lika bra på vindpolerade fjällsluttningar. Det är viktigt att skidans spann passar din vikt och skidförmåga. Är spannet för hårt orkar du inte trycka ner det och du får inget fäste, är det för mjukt får du sämre glid och vallan slits bort snabbare. När du provar ut spann, prova gärna med den ryggsäck du ska bära på turen.

Om du ska ha vallningsfria eller vallade skidor, eller en skida med kort stighud i trampet (kallas fellelås hos vissa tillverkare), är en smaksak och beror dessutom på vad som är praktiskt i den miljö du ska vistas. Ett tillbehör som hursomhelst ofta kommer till pass i kuperad terräng är stighudar, särskilt om du drar pulka.

Reservutrustning

Förr i tiden rekommenderades man att ha med extra skidspetsar på turen. Idag ser man sällan det rådet. Och faktum är att när dagens skidor bryts, går de ofta av bakom hälen, och i många fall beror det på materialfel. Sådana haverier är svåra att förutse och ofta är det inte möjligt att bära med sig en hel extra skida. Om man inte kan improvisera fram en lösning får man ändå se till att ha en reservskida i en pulka.

Stavar är lika viktiga som skidor för framkomligheten, och tyvärr lätta att knäcka om man råkar sätta sig på dem. På en längre tur är det ofta en bra idé att ha med sig en reservstav i sällskapet. Teleskopstavar tar liten plats och kan surras utanpå ryggsäcken.