Sök produkt:

article

Sovsäck

Varm och skön till natten

Att sova ute är härligt. Gott om syre och naturens alla ljud som både vaggar till sömns och väcker dig till en ny dag. Men för att du ska sova gott behöver kroppen hjälp att hålla värmen under natten. Sovsäcken håller dig varm medan du får väl behövlig vila och är en av de viktigaste delarna i din friluftsutrustning. (I kritiskt läge med hårt väder eller om någon skadat sig kan den till och med bli en räddare i nöden.)

Sovsäcken ger i sig själv ingen värme, det är du själv och din kropp som värmer upp luften inuti. Sovsäckens uppgift är fungera som en termos och hålla kvar värmen runt din kropp. När du väljer sovsäck för vandring är det några kriterier som är viktigare än annars:

• Låg vikt: du ska själv bära all din packning och varje gram har betydelse. En sovsäck som ger mycket värme i förhållande till vikt är att föredra.

• Packbarhet: begränsat utrymme i ryggsäcken innebär att sovsäcken måste kunna komprimeras så att den tar liten plats när den är hoppackad.

• Rätt temperatur: Varmare sovsäckar väger mer, och du vill inte bära på onödig vikt. Samtidigt måste sovsäcken hålla dig varm i den temperatur som gäller i området du ska besöka. En tumregel är att vara beredd på kyla.

Om din sovsäck ligger på gränsen temperaturmässigt finns det olika sätt att förstärka dess värme: till exempel ökar ett vanligt sovsäckslakan komforttemperaturen i sovsäcken med ett par grader. Lär dig mer i filmen här nedan och läs våra tips om att sova gott ute.

 

Johan Skullman, utrustningsexpert, tipsar om hur du sover gott i naturen.

Packa tätt och vädra

Tänk på att packa sovsäcken i en vattentät påse i ryggsäcken, så att den alltid är torr när du tar fram den. När du kliver upp på morgonen är det bra att vädra den en stund innan du packar ihop den, till exempel ovanpå tältet om vädret är torrt. Du svettas alltid lite under natten och kroppsfukt som samlas i säcken försämrar den isolerande förmågan.