Sök produkt:

article

Tillämpning av flerskiktsprincipen

Lager på lager – i praktiken

Flerskiktsprincipen är ett flexibelt sätt att klä sig för friluftsliv. Tre till fyra lager skyddar mot kyla, vind och väta, och är lätta att variera beroende på hur varm du är. Och det är du som avgör: det är din känsla av välbefinnande som bestämmer hur klädseln ska se ut. Vissa dagar med milda vindar och behaglig temperatur blir fleecetröjan, som egentligen är ett mellanlager, perfekt som ytterplagg, och på vårkanten går du kanske enbart i understället. Med andra ord: flerskiktsprincipen är en tankemodell för att klä sig funktionellt, men det är ingen lag.

Så här kan flerskiktsprincipen se ut i olika situationer

• Högintensivt arbete: innerskikt + oisolerat ytterskikt
• Medelintensivt arbete: innerskikt + isolerat ytterskikt
• Lågintensivt arbete: innerskikt + mellanskikt + ytterskikt
• Rast, vila och i nödsituation: som för lågintensivt, men förstärk mellan- och/eller ytterskikt

Vara aktiv och anpassa klädseln ofta! Ta på och av lager beroende på väder, vind och aktivitet. Om du skjuter upp det – kanske på grund av trötthet, lättja, attityd eller ovilja att besvära turkamraterna – kan gruppen få problem senare i stället.

Kom ihåg att ventilera! Öppna upp vid hals, ärmslut och ventilationsöppningar när du rör dig och blir varm. På så sätt släpper du ut fuktig överskottsvärme, vilket minskar risken för att blöta ner de inre klädskikten, något som i sin tur kan bidra till nedkylning.

Först ventilera ut – sedan förstärka

När du stannar för att ta paus är det ofta bra att börja med att ventilera ut kroppsfukt innan du drar på dig ditt förstärkningsplagg. Och egentligen är det kanske onödigt att säga, för instinkten leder oss ofta att öppna upp dragkedjor, kanske dra av mössa och handskar och pusta en stund, innan den tjocka dunjackan åker på. Så snart du har tillfälle, till exempel i vindsäcken eller när du sitter i lä, bör du passa på att ta av skor och strumpor en stund, gärna också byta strumpor. Det gör stor skillnad om du är ute på längre turer.