Sök produkt:

article

Torka kläder

Du blir blöt när du är ute, så är det bara, både av nederbörd och av din egen svett. På vintern och i kalla miljöer är det ett problem du ständigt måste hantera, eftersom väta leder kyla. När du vandrar på sommaren är toleransen för fukt lite större. Du kan helt enkelt vandra lätt fuktig utan att det är någon fara, din aktivitet hjälper dig att hålla dig varm. Hursomhelst kan det vara bra att känna till några sätt att torka kläder och utrustning.

Kroppen är ett element

Du kan utnyttja din egen kroppsvärme för att torka fuktiga kläder. Ett par fuktiga strumpor, exempelvis, kan hängas på insidan av ditt ytterplagg, i armhålan eller på lårens framsida, så kommer värmen från din kropp och ventilationen i skalplagget att trycka ut fukten. Det här kan du göra både medan du vandrar och när du pysslar med något i nattlägret.

Torka i tältet

Alla våra tält är utrustade med torklinor i innertältet och/eller absiden, och de är perfekta för att torka kläder och utrustning. Generellt torkar sakerna snabbast i absiden, eftersom luftgenomströmningen vanligen är högre där.

Ibland hör man tipset att torka kläder i sovsäcken, men det är något du ska undvika till varje pris. Det leder bara till att du sover sämre och att du får in fukt i sovsäcken.

Vind och sol förstås

I bra väder med sol och lätt vind är förhållandena optimala för att torka kläder. Nu kan det vara läge att passa på att tvätta smutsiga strumpor och underkläder. Bred ut dem på en varm sten, häng dem över stormlinor och vad som finns till hands i lägret eller på rastplatsen. När du rör dig kan de hängas att torka utanpå ryggsäcken. Var noggrann med att fästa dem ordentligt, och håll extra uppsikt om du passerar buskage och liknande. Det är alltför vanligt att sockor, handdukar med mera förloras längs vägen.

Se upp med stark värme

Om du kommer till en fjällstuga med torkrum eller vindskydd med kamin har du naturligtvis en ypperlig chans att torka utrustning. Likaså kan värmen från en eld påskynda torkning. Men var försiktig med starka värmekällor: Läder kan krympa och spricka och lim i exempelvis skosulor kan smälta i värmen. Vissa syntetmaterial, som polypropylen, är känsliga och deformeras redan vid relativt låga temperaturnivåer.