Sök produkt:

article

Torka kläder

Din värme och vinterns kyla torkar kläderna

Att torka kläder är ett återkommande bestyr på vinterturen. För du blir blöt, av snö som smälter och av din egen svett när du rör dig. Har du förmånen att komma in i varma utrymmen någon gång är det bara att ta tillfället i akt. Men du kan faktiskt torka kläder även i gnistrande kyla.

Fuktiga kläder kan torkas med hjälp av din egen kroppsvärme. Det är praktiskt att göra medan du rör dig lätt under enklare sysslor, till exempel i baslägret. Du kan torka sockor, vantar, mössor eller sulor under färd. Häng dem på insidan av dina skalkläder, i armhålan eller längs med låren, så kommer din värme och ventilationen i skalplagget att trycka ut fukten. Tänk dock på att de inte ska hänga direkt mot huden, eftersom de då kyler ner dig.

Det går också att frystorka våta kläder, till exempel om tvättat dem (vilket kan behövas på en längre tur eftersom smuts kan leda till skav och obehag). Skölj upp, vrid ur och häng i tältet över natten. När vätan frusit till is kan du rugga upp plagget och skaka ur iskristallerna. Sedan hänger du plagget inuti skalplagget, som beskrivits ovan, och trycker ut den fukt som återstår under gång.

I soligt väder väder med lätt vind kan du använda vindsäcken för att torka kläder. Häng upp de fuktiga kläderna inuti. Vindsäcken kommer att fungera ungefär som ett torkskåp eller drivhus, där solstrålarna och vinden trycker ut vätan.

Se upp med starka värmekällor

Om du får tillgång till en värmekälla som en kamin eller en eld har du förstås en strålande möjlighet att torka. Men var försiktig: Läder kan krympa och bindningsmedel i exempelvis skosulor kan smälta av värmen. Och vissa syntetmaterial, som polypropylen, deformeras redan vid förhållandevis låga temperaturnivåer.