Sök produkt:

article

Under turen

Följ naturens rytm

När du vandrar närmar du dig naturen och för att få en så behaglig tur som möjligt är det bäst att låta dess rytm styra. Det vanliga är att man har ett begränsat antal ljusa timmar att förflytta sig på, och då blir det ofta naturligt att stiga upp i gryningen och slå läger i skymningen. Med Skandinaviens ljusa sommarnätter öppnas dock möjligheter att låta den egna rytmen styra: starta tidigt om du är morgonmänniska eller börja senare om du tillhör nattugglorna. Ett vandra i ljus sommarnatt i bra väder hör också till något av det härligaste man kan göra. Naturupplevelsen är en helt annan och chansen att se djur är ofta större.

Två timmar till start

Morgonbestyren tar sin tid. Erfarenhet har visat att det tar ungefär två timmar från det att man vaknar innan man är färdig att ge sig av. Är ni flera som vandrar är det bra att ni kommer överens om en tid för avfärd, så att alla har något att rikta in sig på. Det minskar risken för friktioner mellan snabbare och långsammare gruppmedlemmar.

Viktiga pauser

När ni sedan börjar vandra är det viktigt att du hittar ett lagom tempo som du kan hålla under dagen, med hänsyn till terrängen och hur mycket packning du har. Stanna redan efter 10-20 minuter och rätta till kläder och annat som kan kännas obekvämt. Ta av ett mellanlager så att du inte blir onödigt svettig och rätta till vecket på strumpan eller annat som kan ge upphov till skav. Om ni är en grupp är det bra att slå fast i förväg hur ni lägger upp raster under dagen, ett tips är att följa vissa rutiner för rast.

Glöm inte att ta av kängor och lufta fötterna när du tar en paus. Passa på att ta av ryggsäcken och göra lite gymnastiska övningar för att öka blodflöde i axlar och rygg.

Slå läger när det är ljust

När dagen går mot sitt slut och det börjar skymma är det hög tid att slå läger. Du vinner ofta lite på att fortsätta färden i mörker, du riskerar att irra bort dig och missar chanser till väl behövlig vila. Skulle mörkret infinna sig innan du nått det som ni satt upp som dagens mål måste du alltså improvisera och hitta ett nytt läger.

Andra rutiner

I viss terräng och under vissa årstider finns det andra förhållanden som påverkar hur ni lägger upp dagen. Under varma sommardagar eller i tropiskt klimat är det ofta bekvämast att vandra på morgonen, innan solen hunnit värma upp landskapet. Är vägen känd eller väl markerad kan det till och med vara värt att gå på natten – så kan ni vila under dygnets hetaste timmar. Även på vårvintern i fjällen, eller i högalpin terräng sommartid, är det ofta bra att förflytta sig på natten, när skaren ligger hård. Det gäller särskilt om du passerar exempelvis glaciärer eller frusna vattendrag med snöbryggor.