Sök produkt:

article

Under vinterturen

Ute på tur, aldrig sur

Att färdas framåt är själva essensen i att göra en tur. Det är det här du drömt om och planerat för. Förhoppningsvis glider skidorna som de ska, ryggsäcken sitter skönt på ryggen och det är bara att gå på och njuta av omgivningarna. Du går, äter och vilar enligt ett hyfsat regelbundet schema och livet är på det hela taget ganska enkelt.

När vädret är bra och sikten god är det bara att knata på enligt din plan. Medan du inriktar dig mot nästa etappmål, får du hela tiden se vad du har framför fötterna och lägga upp framfarten så att du färdas på ett så kraftbesparande sätt som möjligt. Det kan handla om att undvika hinder i omgivningarna eller som i bergsterräng: att färdas längs med en höjdkurva trots att den vägen i praktiken blir något längre än att gå rakt på.

Att färdas i djup snö är jobbigt, särskilt för den som går först och spårar. För att hushålla med sällskapets samlade krafter måste ni turas om. Tänk på att titta långt fram och planera färden, särskilt om ni går med pulka, för att slippa göra tvära slag vid hinder i terrängen.

Ta det lugnt utför

Ibland ställer terrängen högre krav på försiktighet. Utförsåkning är ett sådant läge, och överskattning av den egna åkförmågan är en vanlig orsak till skador på fjället. Att skida med tung ryggsäck gör nedfarten svår och ibland farlig, samtidigt som föret kan skifta på olika höjd och i övergången mellan skuggiga och solbelagda partier. Ibland kan det vara bättre att ta av sig skidorna och gå utför än att riskera omkullåkning med personskada eller trasig utrustning som följd.

På samma sätt måste du ta extra hänsyn när du passerar istäckta sjöar och snöbryggor över bäckar eller glaciärsprickor. Se till att ha god säkerhetsmarginal och färdas aldrig över tveksamma områden – särskilt inte om du är ensam. Som ensam skidåkare kommer du ha stora problem att ta dig upp ur en vak eller glaciärspricka! Tänk också på att aldrig färdas i områden med lavinfara och se upp med risken för snöras i raviner – både när du färdas och när du slår läger.

När sikten är dålig

Hårt väder och dålig sikt ställs stora krav på gruppens omdöme och förmåga att navigera . Om ni inte kan vänta in bättre väder är det viktigt att ni planerar färden så att ni undviker obehagliga överraskningar som stup eller bäckraviner. Se också upp med ojämnheter. Ett terränghinder som i vanliga fall är helt oproblematiskt kan när sikten är noll orsaka ett allvarligt fall. Här är andra tips på åtgärder som gör färden säkrare:

• Håll ihop. I hårt väder och dimma kan det vara bra att länka samman deltagarna i gruppen med en säkerhetslina.

• Håll koll på prylarna. Det är till exempel bra att ha fångremmar på handskar, så att de inte blåser bort om du tar av dig dem för att justera något.

• Använd kompassen. Så fort sikten riskerar försvinna bör du ta ut kompassriktningen mot en orienteringspunkt, och sedan lita stenhårt på kompassen.

• Försök att ha vinden i ryggen. Det kan ibland vara säkrare att välja en längre sträcka i vindriktningen, än att gå en kortare mot vinden.

• Om du måste färdas mot vinden kan det ibland vara bättre att ta av skidor och gå till fots med stöd av stavar.

• Håll dig lugn. Det är bra om alla i gruppen har en uppgift att fokusera på; en håller kompassriktningen, några spårar, en räknar stavisättningar, en håller reda på avstånd och så vidare.