Sök produkt:

En ikonisk produkt får nytt liv i återvunnen version

Den har älskats av generationer, brukats i decennier och vunnit hjärtan jorden runt utan att förändra sin tidlösa design. När en ny version av Kånken nu ser dagens ljus är det bara en sak som är annorlunda: väven i Re-Kånken är till 95 procent gjord av återvunnet material, och ska i sin tur en dag kunna återvinnas.

Kånken är redan i originalutförandet en produkt som gör ett relativt litet avtryck på miljön. Tack vare sin enkla, rättframma design ger den betydligt mindre tygspill än mer komplicerade produkter. Dessutom är den slitstark, och har ett utseende som visat sig hålla i längden. Men när idén att försöka göra den mest hållbara ryggsäcken någonsin kom upp, gällde det ändå att tänka i helt nya banor.

“Vi började om från början med allt utom den klassiska designen. Utmaningen låg i att åstadkomma minsta möjliga miljöpåverkan och ändå bibehålla kraven på en slitstark och funktionell produkt,” säger Svante Björkroth, som är produktutvecklare på Fjällräven och den som hållit i trådarna. Eller, i det här fallet – tråden.

Medan originalversionen av Kånken har tre olika material i ryggsäck, innerficka och remmar, har samma delar i Re-Kånken nämligen gjorts av en och samma tråd, som spunnits till tre olika tjocklekar.

Tråden vi talar om är av återvunnen polyester. Det går åt elva petflaskor för att göra en Re-Kånken och produktutvecklarna har varit noggranna med att följa upp att flaskorna verkligen har använts och lämnats in till en återvinningsstation innan de tagits tillvara igen. Det är ju det som är hela idén med återvinning. Men att börja om från början med material är ett arbete som kräver sin tid.

För det första behövde vi få tag på ett återvunnet tyg som kunde leva upp till de krav vi har på tålighet. Det räcker inte med slitagetest i laboratorier. Ryggsäcken måste sys ihop och testas på riktigt också. Det ska dras i remmar, den ska nötas mot ryggen och användas i vardagslivet.

Tar man polyester från petflaskor kan materialet bli ganska plastigt och inte lika matt och styvt som originalets väv. Men genom att borsta den återvunna väven så att de ytligaste trådarna ruggas upp, har tyget fått den behagliga känsla utvecklarna eftersträvat. Väldigt lik originalet, men med vissa detaljer som skiljer ut den.

“Re-Kånken ska ändå ha en egen identitet. Det runda märket är så klart kvar, men här som brodyr istället,” säger Svante Björkroth.

Förutom att polyestern är återvunnen ligger en stor miljövinst i hur infärgningen går till. Det konventionella sättet att färga tyger är i slutskedet, efter att tråden spunnits och tyget vävts. Tyget sänks ner i bad med kemikalier, sköljs i sköljbad och torkas därefter i stora ugnar. Processen kräver mängder av vatten och även en hel del energi.

När Svante och hans kollegor letade mer hållbara lösningar föll de för en teknik som kallas SpinDye®. Den innebär att färgen tillsätts redan i processen då den återvunna polyestern spinns till trådar. På det viset sparar man stora mängder vatten och energi. Det finns dessutom fördelar som inte har med miljön att göra. – När man färgar ett helt tygstycke lägger sig färgen mer ytligt, men med Spin-dye går färgen ända in till kärnan av tråden. På det viset klarar färgen slitage ännu bättre och bleks inte så lätt av sol.

Spin-dye-färgning är fortfarande dyrare än det vanliga sättet att färga tyger. Helt enkelt för att efterfrågan är liten. Leverantören kräver stora beställningar av respektive färg för att utföra arbetet, men med Re-Kånken vågar Fjällräven ta steget och satsa.

För att en produkt ska vara lätt att återvinna får den inte innehålla för många olika material. Idag är det bara knapparna, dragkedjan och plastspännena på Re-Kånken som inte är i samma återvinningsbara material som resten av ryggsäcken. Men de bitarna är lätta att ta bort. Det skulle alltså gå att återvinna ryggsäcken redan idag om bara infrastrukturen för textilåtervinning var på plats i samhället.

“Ryggsäcken är förberedd för återvinning, men det är fortfarande en tålig produkt som ska hålla länge,” påpekar Svante Björkroth. För honom och hans kollegor har tiden med att utveckla Re-Kånken varit lärorik.

“Det finns ingen manual för hur man gör en så hållbar produkt som möjligt. Vore det så enkelt skulle alla göra det. Vi har fått skapa processen och undersöka oss fram till det vi har åstadkommit. Hänger fler på kan vi få en marknad för infärgade trådar av återvunnen plast. Kostnaderna skulle bli rimligare, och fler produkter skulle då kunna tillverkas på det här sättet.”