Sök produkt:

article

Välja sovsäck

Vilken sovsäck du behöver beror på vad du ska ha den till och vilka egenskaper som är viktiga. Lätt och packbart för sommarvandring och resa eller mycket värme för vinterbruk? Här är en checklista på vad du ska titta på för att hitta en sovsäck som passar dina behov.


Johan Skullman hjälper dig att välja rätt sovsäck för ditt behov.

Temperatur

En bra tumregel är att vara beredd på kyla. Välj därför en sovsäck som klarar lägre temperaturer än den lägsta temperatur du förväntar dig. Du kan alltid öppna upp dragkedjan och ventilera om du blir för varm. För sommarbruk i fjäll och bergsmiljöer behöver du en sovsäck som klarar runt –3°C. Till enklare camping och resor i varma länder räcker det med en tunnare sovsäck för temperaturer uppåt +10°C. På våren och hösten behöver du en som klarar runt –10°C och för vinterbruk runt –20°C. Rekommendationerna är dock ungefärliga, eftersom upplevd temperatur är personligt.

Totalvikt

Hur mycket vikt vill du bära? Om du paddlar eller drar din sovsäck i en skidpulka spelar kanske vikten mindre roll, men ska du vandra många mil gör en tyngre sovsäck att ryggsäcken blir onödigt tung. Sovsäckar i dun är oftast lättare än en syntetsäck.

Packad storlek

Även om sovsäcken är lätt bör du fortsätta leta om den är mycket skrymmande. Utrymme är ofta en bristvara, särskilt när du vandrar med ryggsäck, och du kan behöva utrymmet till annat – mat, exempelvis. En dunsäck kan vanligen komprimeras till hälften av motsvarande syntetsäck.

Längd och volym

Fjällrävens sovsäckar finns i två längder. Normal (regular) är 180 centimeter och lång (long) är 195 centimeter. Du bör välja en som är så stor att du får plats utan att det blir vare sig trångt eller alltför rymligt. Är det för trångt pressas nämligen fyllningen ihop, och då försämras den isolerande förmågan. Om sovsäcken å andra sidan är för stor räcker inte din kroppsvolym till att värma upp luften på insidan.

Sovsäckens isolering

Sovsäckar finns i två huvudtyper: med dun- eller syntetfyllning. Båda materialen har sina styrkor respektive svagheter.

Hur sover du?

Rör du dig i din sovsäck eller rör du dig hellre med din sovsäck? Det finns nästan lika många rörliga som vridiga sovstilar där ute, så vi bestämde oss för att inte utforma en ny premiumsovsäck, utan två. Var och en med optimerad passform för de två olika sovstilarna. Move in Bag är utformad för dig som rör dig inuti sovsäcken, medan själva säcken ligger relativt still mot underlaget. Optimerad isolering med 60 procent av dunet på ovansidan av säcken där det behövs mest. Move with Bag är utformad för dig som tar med dig hela säcken i sömnens rörelser, så att du alltid har huvans öppning på framsidan av kroppen. L ika mycket dunfyllning på ovan- och undersidan av säcken ger god isolering oavsett vilken position du sover i.