Sök produkt:

article

Vandring i djungeln

Vädret i djungeln tar på krafterna. Något du kan räkna med mycket av när du vandrar i djungeln är regn, ibland rena rama ösregnet. Du får också räkna med en värme och luftfuktighet du kanske inte är van vid. Låt inte det hindra dig från att uppleva denna magiska natur. Här är några praktiska tips för att njuta till fullo av djungelvandringen.

Djungelvandring – praktiska tips

Vädret i djungeln tar på krafterna. Något du kan räkna med mycket av när du vandrar i djungeln är regn, ibland rena rama ösregnet. Du får också räkna med en värme och luftfuktighet du kanske inte är van vid. Låt inte det hindra dig från att uppleva denna magiska natur. Här är några praktiska tips för att njuta till fullo av djungelvandringen.

Använd sunt förnuft

Du kan ofta mer än du tror, och genom att använda ditt sunda förnuft kommer du långt. Var först av allt medveten om dina begränsningar och var realistisk när du bedömer vilken kondition du behöver för att klara vandringen. Informera någon om vart du tänkt bege dig på varje dagstur. Det är särskilt viktigt om du tänker vandra på egen hand. När du väljer väg ska du naturligtvis också se till att hinna tillbaka innan det blir mörkt. Tänk på att mörkret faller mycket snabbare i djungeln på grund av den kraftiga växtligheten. Dagarna är inte kortare, men det känns så. Avvik inte heller från leden för att exempelvis jaga efter något djur.

Håll dig sval och drick mycket vatten

De vanligaste fysiska åkommor du kan drabbas av beror på vätskebrist. Utmattning och värmeslag är problem som snabbt kan bli allvarliga. Det bästa sättet att undvika dem är självklart att dricka, lite men ofta, särskilt när du är i rörelse. Ta också med lite mat så du håller energinivån uppe, både hos dig själv och hos ditt resesällskap. Om du inte har en kunnig guide med dig bör du undvika att äta av frukt utmed vägen. Drick inte heller vattnet direkt från naturen.

Ett grundknep för att hålla sig sval och undvika värmeslag är att hålla sig borta från direkt solljus. (Om du är ute efter en snygg solbränna bör du kanske fundera på om djungeln är rätt typ av resmål.)

Ta med en bra ryggsäck

Det är vått att färdas i tropiska våtmarker, särskilt under regnsäsongen. Därför är det viktigt att du har en ryggsäck med regnskydd. De flesta av våra ryggsäckar har regnskydd. Många har även ett särskilt fack för vätskesystem. Det är extra praktiskt eftersom det är viktigt att dricka kontinuerligt.

Klä dig ordentligt

Lättare plagg i Fjällrävens Micro Travel- eller Comfort Travel-material är bekväma och torkar fort om de blir fuktiga. Det är det perfekta materialet för byxor och jackor. Till skjortor passar Fjällrävens bambumaterial eftersom även det torkar snabbt och känns skönt mot huden. Fjällrävens ekologiska bomullströjor binder å andra sidan fukten och bidrar därmed till att svalka och motverka uttorkning. En överdel i bambu och en i bomull ger mest flexibilitet. Välj helst långärmat som skyddar mot taggig vegetation och mygg. En poncho är det bästa regnplagget eftersom den ger god luftcirkulation samtidigt som den också kan ge extra skydd åt ryggsäcken. En bredbrättad hatt och solglasögon skyddar från solen.

Små anpassningar ger en trevligare resa

Om du inte specialbehandlar dina kartor och guideböcker faller de snart falla sönder i det fuktiga klimatet. Då är de inte till stor nytta. För att undvika det kan du förvara kartorna i genomskinliga blixtlåsförsedda plastpåsar eller kartfodral, eller plasta in dem innan du åker hemifrån. En fukttålig anteckningsbok kan också vara praktisk. Se även till att du skyddar din elektroniska utrustning som kamera och liknande från fukt.

Välkommen till djungeln!