Sök produkt:

article

Vandringskängor

Få saker påverkar humör och motivation så mycket som känslan i fötterna! Dina vandringskängor har en tung uppgift under vandringen. De ska inte bara bära upp din egen vikt, utan också den du bär på ryggen. De skyddar foten mot stenar, grenar och står även emot väta. Om du går mycket i stökig terräng ska de också ge ett bra stöd åt vristen.

Vilken typ du ska välja beror på vilken terräng du ska gå i och vilken tur du ska göra. För en vandring i svenska fjällen, som bitvis kan bjuda på blöt terräng, krävs en tätare och högre sko än om du exempelvis tänkt vandra i Alperna. Om du ska bära en ryggsäck packad för en flerdagarstur behöver du en stadigare sko än om du bara ger dig ut över dagen. Den här typen av ställningstaganden kan du få hjälp med om du vänder dig till en bra friluftsbutik, till exempel Naturkompaniet. Deras erfarna personal kan hjälpa dig att hitta en känga som passar just din fot och dina behov.

Passform och rätt storlek

Det är viktigt att du inte väljer en alltför liten sko. Du ska ha minst en centimeter framför den längsta tån med strumpa på foten. Foten sväller när du rör dig, och går du i utförslut ska inte tårna ta i framtill i skon – det ger nästan garanterat problem med ömma tånaglar. Passformen är också viktig, testa flera modeller så att du hittar en som sitter väl runt foten. Bra vrist- och hälgrepp gör att du slipper skav, och även framtill ska skon vara lagom bred så att fotmusklerna kan slappna av. Det är förstås också viktigt att skon ger stöd för hålfoten.

Två lager strumpor

Strumpvalet är minst lika viktigt för komforten som själva kängan. Kvalitetsstrumpor i ull eller ull/syntetblandning är att föredra. Många fjällvandrare kombinerar två skikt: en välsittande strumpa och en tjockare, porös socka. Det gör att den friktion som uppstår i skon sker mellan skikten och inte direkt mot huden. Om vi ska höja en pekpinne så är det att inte vandra med bomullsstrumpor. Bomull binder väta och leder nästan oundvikligen till skav.

Ett andra viktigt råd är att ta av sig skorna och lufta fötterna så ofta du får tillfälle. Byt gärna också till ett torrare par strumpor. Med torra fötter minskar risken för skoskav väsentligt.

Bli kompis med dina skor

Vandringsskor ska vara väl ingångna innan du ger dig ut på en längre tur – en tumregel är minst 200 kilometer. På så sätt undviker du onödiga problem som skavsår och tryck som lätt kan förstöra även den trevligaste vandringsdag.

Gammal kärlek rostar aldrig – eller?

Om du har ett par trotjänare som följt med på många turer är det bra att ge dem lite kärlek innan du ger dig ut, samtidigt som du synar dem i sömmarna. Byt ut slitna innersulor, de är en färskvara. Kontrollera skosnöret så att det inte är skavt. Kolla att lädret är väl vårdat och inte har sprickor, att sömmarna är hela och att sulorna sitter fast. Tänk på att förvaringen av skorna påverkar livslängden väsentligt. Torrt och svalt är en bra tumregel för långt vandringsliv tillsammans.

Mer om HANWAGs vandringskängor

Vi rekommenderar gärna vandringskängor från vårt systerföretag HANWAG. HANWAG har tillverkat högkvalitativa skor sedan 1921 och kombinerar klassisk skomakarkonst med nytänk när det gäller design, material och tillverkningsteknik. Läs mer på www.hanwag.com.