Sök produkt:

article

Vandringsstavar

Ett vanligt misstag bland mindre erfarna fjällvandrare är att inte ta med vandringsstavar. Att gå med stavar skonar knän nerför, ger extra kraft uppför och extra fart under plattare partier (om så önskas). Med rätt teknik kan de bli dina bästa följeslagare på turen.

Att välja vandringsstav

Vandringsstavar tillverkas av en mängd leverantörer i många olika prisklasser. Det finns också många (och ibland bestämda) åsikter kring huruvida man ska använda en traditionell trästav eller en stav i aluminium eller kolfiber.

Precis som med mycket annan friluftsutrustning finns det inga ”rätt” eller ”fel”. Valet av stav beror helt på hur du tänker använda dem och var du tänker vandra.

Om du ska köpa stav i butik lär du märka att de väger olika mycket beroende på om de är i aluminium eller kolfiber. Vikten avgörs till stor del av vilket material som används. Eftersom du kommer att bära på stavarna länge och över långa sträckor bör du välja ett par stavar som är lätta men även slitstarka.

Några modeller har fast längd och andra har justerbar. De justerbara är uppdelade i två eller tre sektioner, och en fördel med dessa så kallade teleskopstavar är att du kan anpassa längden beroende på om du går uppför eller utför. Det kan du självklart även göra med en lång vandringsstav i trä, helt enkelt genom att flytta handen och greppa staven högre upp eller lägre ner.

Fler sektioner på en teleskopstav ger en flexiblare stav som blir mindre och därmed enklare kan fästas på ryggsäcken när den inte används. Men för varje extra sektion minskar stabiliteten och hållbarheten något.

Så vad ska du välja? Generellt kan man säga att om du vet med dig att du ska vandra tungt i orösad terräng, över block och strömmande jokkar, och om du prioriterar stabilitet före flexibilitet och låg vikt – då är traditionell trästav bäst för dig. Om du däremot mest vandrar längs leder och inte bär alltför tungt kan du prioritera vikten och flexibiliteten hos en teleskopstav.

När du vandrar Fjällräven Classic fungerar en teleskopstav alldeles utmärkt. Men för en del innebär känslan av att vandra med en trästav en ytterligare förhöjd upplevelse.

Rätt längd på dina teleskopstavar

Ett par stabila vandringsstavar gör din vandring betydligt enklare, så länge du har ställt in dem rätt. Så här gör du:

Öppna upp låsmekanismen så att längden kan justeras. Stå rakt och ställ stavarna mot din kropp så att de pekar upp mot armhålorna. Justera längden så att stavgreppet slutar 5-10 centimeter under armhålan.

När du håller i stavgreppet ska armbågarna vara i cirka 90 graders vinkel. Skruva åt eller knäpp fast låsningen igen så att staven håller sig i denna längd. Använd den första staven för att justera den andra. På så sätt får du dem lika långa.

Stoppa handen genom vristbandet och ta tag i stavgreppet. Efter en stunds användning kommer stavarna att kännas som en förlängning av dina armar.

Att gå med vandringsstavar

När du vandrar på platt mark eller lätt uppför kan du sätta ner stavarna en bit bakom kroppen för att ge dig själv mer fart framåt. När du går uppför lägger du mer vikt på dem och hämtar kraft från armarna för att minska påfrestningen på knäna. När du går nerför sätter du ner stavarna framför koppen och använder dem för att absorbera kraften av att gå nedför. Att använda stavar i kraftiga nedförslut hjälper dig även att hålla balansen och minskar risken för att ramla. För bästa balans sätter du ner staven först och flyttar sedan fram foten på samma sida.