Sök produkt:

Kylfaktor

Så påverkas du av vinterkylan

När det inte blåser, och du står relativt still, värms luften runt kroppen upp och fungerar som ett isolerande lager. Om det börjar blåsa, trängs den uppvärmda luften bort av ny, kall luft. Kroppen reagerar genom att på nytt värma upp den omgivande luften. Om det här pågår under lång tid blir kroppen till sist nedkyld.

Ju mer det blåser, desto högre avkylning. Vid en temperatur på –15°C och en vind på 8 meter/sekund är kyleffekten på bar hud densamma som –34° och vindstilla. Förhållandena mellan vind, temperatur och effektiv temperatur på bar hud illustreras av den så kallade kyleffekttabellen.

 
Kyleffekttabellen visar effektiv temperatur på bar hud vid olika vindhastigheter.

Tabellen är bra för att illustrera risker för nedkylning, men inget exakt instrument att mäta temperaturvärden när du är ute. När du skyddar huden, till exempel genom en jacka, en balaclava eller en vindsäck, bryter du ju relationen mellan yttertemperatur och vind. Det är därför som vindtäta plagg har så stor betydelse för att skydda kroppen mot nedkylning.

För att få dina paket före julafton, beställ innan: 2015-12-17T15:00 Vi har förlängd returrätt till 15 januari 2016 för beställningar gjorda mellan 20 november - 31 december 2015