Sök produkt:

Vad händer med kroppen

Kroppen behöver en konstant temperatur av ca 37° C för att fungera korrekt. Vi anpassar oss till förändringar i klimatet på två sätt:

Beteende

Medvetna reaktioner som att ta på oss mer kläder eller röra på oss.

Fysiologiska

Ofrivilliga reaktioner som ändrar blodcirkulationen, exempelvis frossa eller svettningar.

Cirkulationen av blod är koncentrerat till vitala organ vid kärnan av kroppen och huvudet. Kalla händer och fötter är en första signal om att du börjar att kyla ner dig: kroppen försöker att förhindra temperaturen i dina vitala organ från att falla, det minskar blodflödet till perifera kroppsdelar. Detta ökar risken för köldskador.

Att huttra är en annan viktig fysiologisk reaktion som inträffar när kroppstemperaturen sjunker. Med okontrollerade, snabba muskelsammandragningar försöker kroppen att generera värme. När du har börjat darra det är svårt att utföra normalt muskelarbete och om situationen förvärras riskerar du hypotermi.

Svettning är en normal reaktion då kroppen är överhettad, det är kroppens kylningssystem. I varma klimat är detta en nödvändig reaktion för att hålla balansen i kroppstemperaturen, men i kalla klimat kan det vara farligt under olyckliga omständigheter.

Det finns ett grönländskt uttryck som säger att "om du svettas, dör du". Detta kan vara lite drastisk, men det illustrerar en punkt: när fukt kommer in i bilden, blir förfrysning ofta ett problem, även vid temperaturer över 0° C.

Vatten leder värme 25-30 gånger bättre än luft och transporterar snabbt energi bort från kroppen. Det är därför svett, snö och vatten är ett hot mot ditt välbefinnande. Detta gäller särskilt om du är på en lång vandring och inte kan torka dina kläder och utrustning i slutet av dagen.

För att få dina paket före julafton, beställ innan: 2015-12-17T15:00 Vi har förlängd returrätt till 15 januari 2016 för beställningar gjorda mellan 20 november - 31 december 2015