Sök produkt:

article

Varm, varm och funktionell

På mitten av 1960-talet började vi fundera på hur man kan hjälpa människor att få en bättre nattsömn när de sover ute i naturen. Vår första sovsäck Arctic blev snabbt populär och följdes av en annan uppskattad klassiker - Hög Alpina Polar, HAP, konstruerad för extrema förhållanden. Polar, vår serie extremt välisolerade dunsovsäckar bygger alltså på 50 års erfarenhet av utveckling av utomhusprodukter som lämpar sig för krävande förhållanden.

En av produktutvecklarna för Polar är Fredrik Hyltén-Cavallius. Fredrik är från Lund där han också läste industridesign. Som tidigare scout var  friluftsintresset grundmurat och första jobbet var som assistent åt en av Sveriges främsta naturfotografer. Det var under de många reportageresorna han började fascineras av hur tält och annan utrustning utformats för att fungera i olika miljöer. Idag arbetar Fredrik som produktutvecklare av tält, sovsäckar och ryggsäckar. Här berättar han om sig själv, sin inspiration och om sovsäcken Polar.

Vad är dina drivkrafter i ditt arbete?

Jobbet är som roligast när man kan hitta enkla lösningar på praktiska problem, så att man kan koncentrera sig på att uppleva naturen när man är ute och inte behöva krångla med prylar. Utrustningen ska gå att lita på och göra att du kan slappna av och njuta av det du kommit för att uppleva.

Berätta om Polar, hur kom du fram till designen och dess funktioner?

När vi gjorde Polar-säcken ville vi förstås minimera värmeläckage så mycket som möjligt. Bland annat så löste vi det på samma sätt som på våra varmaste vinterjackor och gjorde en huva. Det gör att värmeläckaget genom öppningen blir minimalt. Sovsäcken har även rejäla dunklaffar längs blixtlåsen för att förhindra läckage ytterligare. Vi har använt samma idé som sovsäcken HAP från 1973 med öppningar för armarna så att du kan stanna i säcken medan du exempelvis lagar mat.

Vilka äventyr är Polar ämnad för?

Riktigt kalla äventyr. I och med öppningarna för bägge armarna så kan man som sagt även sitta och jobba eller laga mat och ändå vara kvar i sovsäcken. Något som kan vara väldigt bra om man tvingas stanna länge i tältet eller måste sitta still och arbeta med något i extrem kyla. Pälsen kring öppningen motverkar även drag över ansiktet så att den exponerade delen av ansiktet hålls varmare. Jag har själv sovit under bar himmel med polarsäcken i –18 grader och det var väldigt varmt och skönt.

Är det en sovsäck att lita på?

Absolut. Polar -20 och –30  är våra två varmaste sovsäcksmodeller och gjorda med dun av högsta kvalitet.

Kan du beskriva Polar med tre ord?

Varm, varm och funktionell.

Är det något vill tillägga om Polar?

Polarsäcken levereras i en rejäl vattentät packpåse, så att dunet skyddas från snö och smältvatten och är torrt när du ska sova. Glöm inte bort att använda den. 

Tillsist, vilka är dina tre favoritprodukter?

Hmm, just idag är det nog Keb-byxan, Övik Jacket och Duffel No. 4