Sök produkt:

article

Vaxa G-1000 tillsammans med andra material

I kläder som består enbart av G-1000 kan Grönlandsvax värmas in på ett flertal sätt – med hårfön, varmluftspistol, strykjärn, över ett friluftskök, i torkskåp eller torktumlare. Börja på en låg temperatur och öka successivt tills du märker att vaxet börjar smälta in i tyget (vid cirka 55-60°C). 

Hybridplagg, dun- eller syntetfodrade plagg och vattentäta G-1000-plagg med Hydratic kräver lite större varsamhet. Det är värmningen som skiljer sig åt; precis som när du vaxar plagg helt i G-1000 börjar du med att gnida in vaxet med långa drag så att du får ut ett tunt, jämnt lager på tyget.

Vaxa hybridplagg

Hybridplagg kallas kläder gjorda i en kombination av material, till exempel G-1000 och stretch (ofta Nylon 6.6) som bland annat finns i Keb Trousers, eller G-1000 Lite och MT som finns i flera Abisko-plagg. Det är i princip lika enkelt att vaxa ett hybridplagg som ett plagg som enbart består av G-1000, du behöver bara vara lite noggrannare med värmen.

Stryk ut Grönlandsvax på G-1000-partierna och smält in vaxet i fibrerna. Det är mest praktiskt att använd en hårfön, om du vill använda strykjärn bör du ställa in det på lägsta temperatur och öka gradvis tills du märker att vaxet börjar smälta. Du ska inte vaxa stretchmaterialet eller MT-väven.

Vaxa plagg med dunfyllning

Det enklaste sättet att värma in vaxet i ett dunplagg i G-1000 är att torktumla det på låg värme. Du kan även använda en hårtork. Kom ihåg att dun vanligtvis är insytt i ett skyddande syntetfoder för att förhindra att dunet kryper ut genom yttertyget. Fodret kan vara känsligare för värme än själva G-1000-materialet. Det är ett av skälen till att det inte är en bra idé att stryka ett dunfodrat G-1000-plagg.

Vaxa plagg med syntetfyllning

Det bästa sättet att vaxa G-1000-plagg med syntetfyllning är att använda en hårfön, men det går också med en varmluftspistol (tänk på att ställa in den på låg värme, annars får du vara mycket försiktig så att du inte skadar plagget). Alternativt kan du värma plagget i torkskåp på lägsta temperatur.

Vaxa plagg med Hydratic

För att vaxa ett vattentätt G-1000-plagg med Hydratic är det enklast att använda en hårfön, men det går också med en varmluftspistol (tänk på att ställa in den på låg värme, annars får du vara mycket försiktig så att du inte skadar plagget). Alternativt kan du värma plagget i torkskåp på lägsta temperatur.