Sök produkt:

article

Viktiga detaljer ryggsäck

Kraven på en ryggsäck som ska klara flera dagars vandring med tyngre packning, som exempelvis Fjällräven Classic, är högre än på en ryggsäck för dagsturer. Den viktigaste egenskapen hos en ryggsäck för vandring är passformen, det vill säga hur väl den sitter på din rygg. Därefter kommer specialfunktioner som du kan ha användning av.

Bra bärsystem är A och O

Nyckeln till en lyckad vandring eller resa med ryggsäck är att den är skön att bära när den är packad. Därför är ett ordentligt bärsystem den viktigaste funktionen och vad som skiljer en kvalitetsryggsäck från billigare varianter. Bärsystemets uppgift är att fördela tyngden så att du orkar bära mer och längre.

För bästa bärkomfort bör du leta efter en ryggsäck med justerbart bärsystem. ”Perfect Fit Adjustment System” gör det möjligt att anpassa både rygglängd och avstånd mellan axelremmarna efter din kropp. Detta system skapar stabilitet, flexibilitet och god viktfördelning. Flera av våra stora ryggsäcksmodeller finns dessutom i varianter specifikt anpassade efter mäns och kvinnors olika anatomi. Dammodellen av Kajka och Abisko har exempelvis mer tätt sittande axelremmar som formats för att inte trycka över bysten.

En större ryggsäck bör även ha ett vadderat höft-/avbärarbälte för att avlasta axlarna och föra över större delen av bördan till de starkare muskelgrupperna i benen. Ytterligare detaljer som underlättar bärandet, och som du kan titta efter när du letar ryggsäck, är:

• Anatomiskt utformade axelremmar
• Bröstrem som håller ihop axelremmarna framtill och flyttar tyngdpunkten framåt
• Toppstramare som justerar ryggsäckens vinkel mot axelremmarna
• Sidostramare som stabiliserar höftbältet och drar ryggsäcken närmare kroppen
• Kompressionsremmar som stabiliserar säcken
• Ventilerande ryggplatta

Var noga med att prova ut passformen i butik, gärna med lite vikt så du känner hur ryggsäcken kommer att kännas under en vandring.

Öppningar

Ryggsäckar kan ha olika typer av öppningar för åtkomst till innehållet. Vanligast är toppmatade ryggsäckar där man packar uppifrån, ungefär som att fylla en potatissäck. Det man packar först hamnar längst ner i säcken. Problemet är att det är ganska svårt att få en överblick på sin packning. Lösningen är att hitta en ryggsäck med både topp- och frontöppning, kanske även öppning i botten.

Med en frontöppning kan man öppna ryggsäcken ungefär som på en större bag. Det gör att det är lätt att få en bra överblick över innehållet och att hitta vad man söker. Det är även enklare att packa ryggsäcken.

Topplock

Utformningen av topplocket är viktig. I dess fickor placeras saker som du vill ha lättillgängliga under dagen. Några ryggsäcksmodeller, till exempel Kajka, har ett löstagbart topplock som kan spännas fast över bröstet eller runt midjan. På så sätt får du en extra väska för kortare turer.

Fickor

Det är praktiskt att kunna sortera sin packning och förutom topplocksfickor bör ryggsäcken även ha front- och sidfickor för sådant du behöver komma åt ofta. En dold, mer svåråtkomlig innerficka är också praktisk för förvaring av värdesaker. På en del modeller, till exempel Abisko och Friluft , finns även fickor på avbärarbältet, perfekt för att förvara en energikaka, russin eller solskyddskräm.