Sök produkt:

article

Vilse i djungeln

Låt oss säga att du är fast i djungeln, men har skydd och gott om mat och vatten. Även om det låter som ett ganska trevligt scenario vill de flesta ändå inte leva som Mowgli i Djungelboken. Eftersom tät djungel gör det mycket svårt för någon att hitta dig kan du bli tvungen att ta dig tillbaka till civilisationen på egen hand. Här är några tips på hur du gör.

Bär långärmat och glid genom vegetationen

När du packat ihop den utrustning och det vatten du behöver, ska du börja med att ta på dig en långärmad skjorta. Det kanske låter konstigt i värmen. Men växtligheten är ofta kraftig, taggig och svårgenomtränglig och med täckande kläder undviker du rispor och sår, och därmed minskar risken för infektioner. När du sedan vandrar genom undervegetationen vrider du axlarna och höfterna, böjer på kroppen och anpassar stegen efter växtligheten så att du glider fram genom terrängen.

Med en machete blir vandringen lättare. Men skär bara så mycket som behövs för att ta dig fram. Det är ju bara du som ska passera. Om du försöker skapa en bred och fin stig kommer du bara att tröttna. Saknar du en machete kan du leta reda på en lång pinne att ha som vandringskäpp och som hjälp att ”öppna” vegetationen framför dig. En käpp är också bra för att flytta undan spindlar och ormar. Tänk på att vara varsam med djuren!

Hitta en naturlig väg

Försök utveckla ditt djungelseende när du tar dig fram. Växla mellan att fokusera en bit framför dig och på området vid dina fötter. På så sätt utvecklar du ett djungelseende, det vill säga du fokuserar inte bara på mönstret av buskar och träd omedelbart framför dig, utan tittar längre fram och hittar naturliga öppningar och gläntor i grönskan. Du ska alltså titta genom djungeln, inte på den. Glöm inte bort att samtidigt titta ned emellanåt, du kan få syn på en stig som blivit övervuxen.

För att inte gå i cirklar väljer du ut ett föremål cirka 50 meter framför dig. Du tar dig dit och väljer sedan ut en ny punkt genom att först titta bakåt mot din startplats och sedan hålla en rak linje framåt. Håll utkik efter vilda djur medan du går. Om du rör dig sakta och lugnt och lyssnar ordentligt kanske du undviker att stöta ihop med exempelvis en jaguar.

Följ dessa råd så kommer du förhoppningsvis fram till civilisationen och får en bra berättelse till nästa lägereld.

8 tips om du går vilse i djungeln

• Om du saknar myggmedel, knyt en t-shirt över huvudet och låt den hänga ned över halsen.

• Smörj in dig med lera på all bar hud. När leran torkat kommer den att bli en hård skorpa mot myggornas attacker.

• Röken från en lägereld avskräcker insekter morgon och kväll.

• Skaka alltid ur skorna eller kängorna innan du tar på dem. Skorpioner och spindlar älskar att gömma sig där.

• Floder och vattendrag leder ofta till bosättningar.

• Låt aporna guida dig till vilka frukter och växter som är ätliga.

• Bryt grenar i ögonhöjd längs den stig du banar dig så ett eventuellt räddningspådrag ser i vilken riktning du har gått.

• Använd en röksignal för att visa var du är. Hitta en glänta där röken kan stiga uppåt och täck sedan elden med våta palmblad i tre omgångar, flera sekunder i taget – det är signalen för nödläge.