Sök produkt:

article

Vindsäck

Vindsäck – en bra vän när vinden viner

Den är lätt, vindtät och tar liten plats. Samtidigt ger den ett absolut nödvändigt skydd om du blir kvardröjd ute på fjället i hårt väder eller om ni måste stanna för att ta hand om en kylskadad person. Faktum är att den också ger en stunds respit från vädrets makter under en helt vanlig rast. Vindsäcken hör till obligatorisk säkerhetsutrustning på vinterturen, kort som lång. Eftersom den kan hanteras på olika sätt är det bra om du övar dig på att använda den på hemmaplan. Välj en dag när det blåser riktigt rejält!

Slå upp en vindsäck – så gör du

• Förankra vindsäcken i dig själv, exempelvis med snodden runt midjan eller i ryggsäckens midjebälte, så att den inte blåser bort.

• Placera en fot på fållen och håll upp vindsäcken så att ingången fylls av luft. Då blir det enklare att krypa in i den. (Här får man vara lite snabb i vändningarna så att vindsäcken inte förvandlas till ett segel).

• Kryp in i säcken och sätt dig på ett liggunderlag eller en ryggsäck för isolering mot markens kyla. När alla personer fått plats kan ni plocka in mat och packning.

• Öppna ventilationsöppningen i huvudänden något när vindsäcken används i hård vind. Att luften har någonstans att ta vägen ger mindre belastning på materialet.

• Om du måste övernatta i vindsäck i hård vind är det bra att försöka hitta lä i en sänka eller att gräva ett dike att sitta i, gärna i kombination med en blockmur.

• Försök få till en luftspalt mellan väven och din kropp, till exempel genom att spänna ut säcken med en ryggsäck. Det ger bättre ventilation och risken för kondens minskar något.

De flesta modeller har öglor att fästa runt stavar och skidor när man vill spänna upp den. I hård vind är det dock bäst att undvika att använda dessa, eftersom punktbelastningen kan bli så stor att vindsäcken går sönder. Överhuvudtaget bör du vara mycket försiktig med stavspetsar och skidornas stålkanter i närheten av vindsäcken.

Vindsäcken – instruktionsvideo

Johan Skullman, utrustningsexpert på Fjällräven, förklarar hur du använder din vindsäck:

För att få dina paket före julafton, beställ innan: 2015-12-17T15:00 Vi har förlängd returrätt till 15 januari 2016 för beställningar gjorda mellan 20 november - 31 december 2015